Blog

Nooit meer code schrijven, of zijn er toch wat belangrijke gevaren?

Over de ontwikkelingen op het gebied van no-code/low-code
No-code en low-code oplossingen, wat is het, wat zijn de voordelen, wat zijn de gevaren en hoe kun je dit op de juiste manier implementeren. Als bedrijf heb je de termen vast al eens voorbij zien komen. Grote kans dat jouw onderneming al gebruikmaakt van een of meerdere tools, die het maken van no code/low code oplossingen mogelijk maakt of dit op zijn minst overweegt.
Afbeelding dat code van een website weergeeft.

Wat is no-code/low-code?

Toen je “vroeger” (een aantal jaar geleden) een digitale oplossing zoals een website of geautomatiseerde koppeling nodig had, was je al snel aangewezen op programmeurs die voor jou in code de digitale oplossing gingen bouwen. Dit werkte prima, maar er waren een paar belangrijke nadelen. Omdat iedere oplossing (zoals een website) van scratch gebouwd moest worden, moest er meer tijd en geld geïnvesteerd worden. Ook ging het ten koste van de flexibiliteit; de onderneming kon zelf, zonder kennis van code, geen kleine aanpassingen doen. Gelukkig gaat de ontwikkeling zo snel dat er verschillende tools zijn waarmee het niet meer nodig is om de gehele code zelf te schrijven. Middels vaak visuele interfaces kun je de gewenste tool bij elkaar klikken. Uiteindelijk maken ook deze tools gebruik van code, maar zij hebben de meest gebruikte functionaliteiten omgezet in visuele blokken. Zo kan iemand met weinig verstand van code toch een hele website maken.

Komst van A.I.

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat A.I. de wereld in rap tempo aan het veranderen is. Deze ontwikkelingen waren al een aantal jaar gaande, maar door de komst van Chat GPT heeft de A.I. industrie een enorme boost gekregen. Dit heeft ook een sterke invloed op no-code en low-code tools. Waar je voor sommige oplossingen nog kleine stukjes code zelf moest schrijven, kun je nu A.I. gebruiken om dit voor je te laten schrijven.

Voordelen no-code/low-code

Doordat er minder of geen code meer handmatig geschreven wordt, kun je sneller en goedkoper oplossingen maken. Ook is het gemakkelijker om zelf iets aan te passen zonder de tussenkomst van een programmeur. Het is ook makkelijker om tools aan elkaar te koppelen doordat no-code tools zoals Zapier of Make.io als middenlaag kunnen dienen.

Nadelen no-code/low-code

Er zijn echter ook wat nadelen aan no-code/low-code oplossingen. De meest gebruikte tools worden heel veel gebruikt ook door grote corporate ondernemingen. De grootste problemen zijn hierdoor al ondervangen. Toch blijft er altijd een risico doordat je afhankelijk bent van derde. Ook zal de tech-stack van je business aanzienlijk groeien, doordat je veel tools op elkaar gaat stapelen. Wat weer grotere afhankelijkheid en verschillende contracten met zich meebrengt.

De toekomst van no-code/low-code

Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van no-code en low-code tools, is het duidelijk dat deze trend zich in de toekomst verder zal doorzetten. De technologie zal steeds geavanceerder worden, waardoor het nog eenvoudiger wordt om complexe digitale oplossingen te bouwen zonder diepgaande kennis van programmeren. Kunstmatige intelligentie zal een cruciale rol spelen bij het verbeteren van deze tools, waardoor ze nog slimmer en intuïtiever worden. Een van de mogelijke ontwikkelingen is dat A.I.-gedreven no-code platforms in staat zullen zijn om op basis van natuurlijke taalinput volledig functionele applicaties te creëren. Stel je voor dat je tegen een A.I. assistent zegt: “Ik wil een website voor mijn restaurant met een menu, reserveringssysteem en fotogalerij.” De A.I. zal vervolgens de juiste bouwblokken selecteren en de website automatisch genereren, inclusief het ontwerp en de functionaliteit. Dit zou een enorme sprong voorwaarts betekenen in de wereld van webontwikkeling en digitalisering. Bovendien zullen no-code/low-code tools zich naar verwachting uitbreiden naar andere gebieden van technologie, zoals mobiele app-ontwikkeling, machine learning, en internet of things (IoT). Dit zal een bredere groep mensen in staat stellen om op maat gemaakte digitale oplossingen te creëren voor hun specifieke behoeften. Toch zullen er ook uitdagingen zijn die overwonnen moeten worden. Het garanderen van de veiligheid en beveiliging van no-code/low-code applicaties wordt steeds belangrijker, omdat meer bedrijfskritieke processen worden geautomatiseerd via deze tools. Aandacht voor beveiliging en het minimaliseren van kwetsbaarheden zullen essentieel zijn om het vertrouwen van bedrijven en gebruikers te behouden.

No-code/low-code en de arbeidsmarkt

De opkomst van no-code/low-code technologie zal ongetwijfeld een impact hebben op de arbeidsmarkt, met name in de software-ontwikkelingssector. Het is aannemelijk dat er minder behoefte zal zijn aan traditionele programmeurs voor het ontwikkelen van basiswebsites en eenvoudige applicaties. Echter, het betekent niet dat programmeurs overbodig zullen worden. In plaats daarvan kunnen programmeurs zich gaan richten op het ontwikkelen van de geavanceerde A.I.-algoritmen en bouwblokken die no-code/low-code platforms aandrijven. Ze kunnen deze platforms ondersteunen door complexe functionaliteiten te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de A.I. assistenten beter worden in het begrijpen en implementeren van natuurlijke taalinput. Bovendien zullen er nog steeds maatwerkoplossingen en technologieën zijn die niet volledig kunnen worden vervangen door no-code/low-code platforms. Voor complexe softwareontwikkeling, systeemintegratie en gespecialiseerde toepassingen zal nog steeds diepgaande programmeerkennis vereist zijn. Al met al zal de opkomst van no-code/low-code technologie de drempel verlagen voor het creëren van digitale oplossingen, waardoor meer mensen en bedrijven de mogelijkheid krijgen om hun ideeën om te zetten in functionele applicaties. Het zal de digitale transformatie versnellen en innovatie stimuleren op verschillende vlakken van de samenleving. Echter, zoals bij elke technologische verschuiving, zal het ook belangrijk zijn om de uitdagingen aan te pakken en de balans te vinden tussen gemak en veiligheid.

Uitdagingen van no-code/low-code

Hoewel no-code/low-code technologie veel voordelen met zich meebrengt, zijn er ook enkele uitdagingen waar organisaties en ontwikkelaars rekening mee moeten houden. Beperkte maatwerkfunctionaliteit: No-code/low-code platforms zijn doorgaans gericht op het bieden van veelvoorkomende functionaliteiten en sjablonen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om zeer specifieke maatwerkfunctionaliteit te implementeren die uniek is voor een bepaald bedrijfsproces. In sommige gevallen kan het nodig zijn om naar alternatieve oplossingen te zoeken, wat de complexiteit kan vergroten. Vendor lock-in: Bij het gebruik van no-code/low-code tools is er een risico op “vendor lock-in”, waarbij een organisatie afhankelijk wordt van een specifieke aanbieder. Als een organisatie veel applicaties bouwt met behulp van een bepaald platform en later besluit over te stappen naar een ander platform, kan het migreren van de bestaande applicaties tijdrovend en kostbaar zijn. Presterende beperkingen: Hoewel no-code/low-code platforms steeds geavanceerder worden, kunnen ze mogelijk niet altijd voldoen aan de prestatievereisten van zeer complexe en schaalbare applicaties. Voor grootschalige projecten met veel gelijktijdige gebruikers kan het nodig zijn om toch traditionele programmeermethoden te gebruiken. Beveiligings- en compliance-zorgen: Met de opkomst van no-code/low-code tools is er een grotere kans op het creëren van applicaties zonder voldoende aandacht voor beveiliging. Omdat niet alle gebruikers die deze tools gebruiken ook kennis hebben van de best practices op het gebied van beveiliging, kan dit leiden tot potentiële kwetsbaarheden. Organisaties moeten ervoor zorgen dat de applicaties die ze bouwen, voldoen aan de nodige beveiligings- en compliance-eisen. Complexiteitsbeheer: Na verloop van tijd kan het gebruik van meerdere no-code/low-code tools en applicaties leiden tot een grotere complexiteit in het beheer en onderhoud. Het is belangrijk om een goede strategie te hebben voor het beheren van deze oplossingen en ervoor te zorgen dat alles goed geïntegreerd is.

De Evolutie van No-Code/Low-Code Technologie naar de Toekomst

De ontwikkeling van no-code/low-code technologie blijft niet stilstaan en heeft het potentieel om in de toekomst verder te evolueren en zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Hoewel er momenteel geen officiële term “future-code” bestaat, zijn er verschillende veelbelovende trends en ontwikkelingen die kunnen leiden tot geavanceerdere toepassingen van deze technologie. Intelligente automatisering: No-code/low-code platforms kunnen verder geavanceerde automatisering integreren, waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om repetitieve taken te herkennen en efficiënter uit te voeren. Deze intelligentie kan zich ontwikkelen tot het genereren van complexere code en het aanbieden van slimme suggesties tijdens het bouwproces. Geavanceerde AI-ondersteuning: In de toekomst zouden AI-gedreven assistenten een centrale rol kunnen spelen bij no-code/low-code ontwikkeling. Gebruikers kunnen met behulp van natuurlijke taalinterfaces communiceren met deze assistenten en op basis van hun input applicaties bouwen zonder diepgaande technische kennis. Toename van domein-specifieke oplossingen: No-code/low-code technologie kan zich verder specialiseren en domein-specifieke oplossingen bieden. Bedrijven zouden specifieke tools kunnen vinden die zijn afgestemd op hun sector, waardoor ze nog sneller en efficiënter relevante applicaties kunnen bouwen. Ecosysteemuitbreiding: Toekomstige no-code/low-code platforms kunnen de deuren openen naar een breder ecosysteem van plug-ins, sjablonen en extensies. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijker integreren met andere tools en diensten, waardoor de functionaliteit van hun applicaties wordt vergroot. Samenwerking en versiebeheer: Toekomstige ontwikkelingen kunnen samenwerkingsmogelijkheden verbeteren, waardoor teams gelijktijdig aan projecten kunnen werken en eenvoudig wijzigingen kunnen bijhouden. Geavanceerde versiebeheerfunctionaliteiten zullen helpen bij het beheren van de codebase en het bijhouden van wijzigingen in complexe projecten. Geoptimaliseerd voor meerdere apparaten: No-code/low-code technologie kan zich verder ontwikkelen om naadloze toegang tot applicaties op verschillende apparaten te ondersteunen. Dit omvat optimalisatie voor mobiele apparaten en integratie met opkomende technologieën zoals augmented reality en Internet of Things (IoT) apparaten. Hoewel deze evoluties nog toekomstige mogelijkheden zijn, benadrukken ze de voortdurende groei en innovatie in het no-code/low-code ecosysteem. Terwijl de technologie zich ontwikkelt, zullen bedrijven en individuen nieuwe manieren ontdekken om hun digitale visie om te zetten in realiteit zonder uitgebreide programmeerkennis. Het potentieel van no-code/low-code technologie om de manier waarop we applicaties bouwen en gebruiken te transformeren, is veelbelovend voor de toekomst van de digitale wereld.

Conclusie

Het gebruik van no-code/low-code oplossingen is bijna een must in deze tijd. Dingen als websites van scratch bouwen is vanwege de snelheid en kosten veel sneller te maken in No-code/low-code. Toch kleven er belangrijke risico’s aan, die goed te ondervangen zijn, maar het is wel belangrijk dat deze risico’s vooraf duidelijk zijn. Ook moet er een afweging gemaakt worden of de balans tussen de risico’s en voordelen in de business veilig en voldoende zijn.